IGCN
Nieuws

Veiligheid en efficiency met lokalisatietechnologie

Vrijdag 07 februari 2020

De vraag die telkens aan de orde komt in gesprekken met zorginstellingen is met welke technologie accuraat en snel genoeg is om de veiligheid van uw bewoners en medewerkers te garanderen én om de efficiëntie van uw instelling te verhogen.

Selecteren van een technologie
Het selecteren van de beste lokalisatie oplossing is geen eenvoudige opdracht, simpelweg omdat er geen standaard manier is om vergelijkingen te maken. Uiteraard zullen bepaalde criteria, afhankelijk van het toepassingsgebied, zwaarder doorwegen dan andere. En dat geldt zeker voor een gevoelige sector als de zorgsector.
Intussen hebben al heel wat wetenschappelijke studies getracht om een objectieve methode te ontwikkelen om diverse oplossingen en technologieën te vergelijken.
Eén hiervan is het EVARILOS project, gesubsidieerd door ‘the European Union’s Seventh Framework Programme for research, technological development and demonstration’. Dit consortium geeft een specifiek wetenschappelijk handboek uit voor benchmarking van technologieën. Het handboek inventariseert een aantal evaluatie statistieken, waarvan de meest relevante zijn:
 • Lokalisatie accuraatheid
 • Vertraging van de locatie update
 • Energie-efficiëntie en de autonomie van de batterij
 • Eenvoud van installatie en onderhoud
 • Schaalbaarheid en reproduceerbaarheid
 • Financieel aspect
Voor deze case is de ‘accuraatheid van de lokalisatie’ de belangrijkste, zie tekening.

Welke lokalisatie technologie is nodig in uw zorginstelling?
De meeste gecommercialiseerde oplossingen op de markt gebruiken RF gebaseerde lokalisatie. Via radiofrequentie communicatie (RF) tussen een tag en de ankerpunten, wordt bepaalde informatie uitgewisseld zoals signaal sterkte (RSS) of ‘Time of Flight’ (ToF). Op basis van deze informatie die is afgeleid van meerdere ankerpunten, kan de locatie van de tag worden berekend via ‘fingerprinting’ of multilateratie. Let wel dat de werkelijke nauwkeurigheid sterk afhankelijk zijn van de omgeving en de hoeveelheid infrastructuur.
In alle gevallen bestaat er een afweging tussen nauwkeurigheid, bereik, vertraging en stroomverbruik. Vaak is nauwkeurigheid op kamerniveau gewenst in de zorgsector.

Bij het selecteren van een nieuw Real Time Location System (RTLS) begint men meestal met het kijken naar een RF-gebaseerd systeem met behulp van WiFi of Bluetooth Low Energy (BLE). Dit zijn de meest gekende technologieën en worden binnen de instelling reeds voor andere doeleinden gebruikt, zoals draadloze internettoegang (WiFi) of korte afstand communicatie (BLE). WiFi en Bluetooth blijven een uitstekende technologie voor draadloze communicatie, maar niet als primaire technologie voor het lokaliseren van uw mensen.

Van research naar geschikte technologie
Jarenlange studie en ontwikkeling binnen Televic leidde tot de toepassing van drie technologieën om te voldoen aan de behoeften van typische zorgscenario’s.
De belangrijkste vereiste is om een nauwkeurigheid tot op kamerniveau te bereiken. Daarnaast moet de vertraging minimaal zijn om in verschillende situaties een actie te activeren.
De gebruikte technologieën zijn:
 • RF - radio frequentie: om betrouwbare communicatie en zone lokalisatie te bieden
 • US - ultrasoon: om via geluidsgolven kamernauwkeurige lokalisatie te bieden
 • MI - magnetische inductie: om lokalisatie zonder vertraging te bieden die om een snelle reactie vraagt (zoals dwaaldetectie en toegangscontrole) en voor identificatie op korte afstand
Eenvoudige opbouw
 • Een gepersonaliseerde tag: een enkele tag met een configureerbare knop kan in drie verschillende accessoires worden gebruikt;
 • Een laadstation om 18 tags tegelijkertijd op te laden en via een scanapparaat een tag eenvoudig kan toewijzen aan bewoner of zorgmedewerker;
 • Een klein ultrasoon kamerbaken (24V) dat het kamer-ID uitzendt via ultrasoon en volledig draadloos beheerd via RF.
 • Een R-communicator die draadloze dekking biedt voor tags en kamerbakens (> 30 m) met een LAN-verbinding met het IT-netwerk. Voeding met PoE of 24V en bevat een kamerbaken.
 • Een RM-communicator die een magnetisch veldbaken integreert in een R-communicator. Bovendien één contactingang, één contactuitgang en een zoemer.
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor renovatie of nieuwbouw te bespreken. IGCN is certified partner Televic voor Nederland.

Televic Healthcare

Televic Healthcare ontwikkelt reeds meer dan 70 jaar professionele communicatiesystemen voor de zorgsector. Televic Healthcare biedt oplossingen voor verpleegoproep, mobiele zorgcommunicatie en lokalisatie. De AQURA lokalisatie-oplossing maakt deel uit van het AQURA zorgcommunicatieplatform. AQURA biedt een oplossing in drie domeinen:
 • Veiligheid en comfort voor bewoners
 • Verhoging veiligheid van het zorgpersoneel
 • Efficiency voor de organisatie
Zie voor meer informatie alvast op zorgcommunicatie